Verdibasert, digitalt introduksjonskurs for de som bygger Regjeringskvartalet

Det nye Regjeringskvartalet tar form og i løpet av byggeperioden vil flere tusen utføre arbeider på byggeplassen. Task fikk oppdraget om å utvikle et brukervennlig og engasjerende introduksjonsprogram.

I samarbeid med Skanska utviklet vi en plattform og et kurstilbud for alle arbeidere, prosjekterende og byggherre på byggeplassen. Kurset tas på mobil. Når en deltaker er registrert i mannskapslisten for byggeplassen, får vedkommende tilsendt en SMS med en lenke til kurset. Kurset starter med et klikk, og når det er registrert som fullført, får deltakeren tilgang til byggeplassen.

Brukerreise for digitalt kurs på smart telefon

Den smidige brukerreisen erstatter det gamle, fysiske kurset, som ofte var en flaskehals for å få folk ut på byggeplassen.  Fysisk opplæring ville dessuten vært nærmest umulig å gjennomføre under pandemien.

Mange har bidratt, deriblant fagpersoner fra alle partene i prosjektet, UCO, Skanska, Veidekke, HENT, Agaia og Statsbygg. De har sørget for at kurset er tilpassete brukernes behov. I tillegg har vi testet innholdet og brukerreisen på målgruppen og brukerne har gitt oss nyttige tilbakemeldinger.

«Dette kurset er gull! Raskt å komme gjennom, og forståelig for alle. Bedre med digital opplæring enn et klasseromskurs kl 7 på morgenen!»

Arbeider, 32, etter brukertesting

Kurset foregår på en virtuell byggeplass. Deltakeren velger hvilke verdier som er viktige for seg. Når situasjoner oppstår, må deltakeren bruke sine personlige verdier for å løse dem. Temaene omhandler SHA, prosjektsikkerhet, ytre miljø, mangfold og likeverd.

Prosjektet ble i 2022 nominert til den årlige SHA-prisen i Statsbygg, Den gyldne hjelm for sitt innovative nybrottsarbeid. I løpet av det første halvåret har over 1200 arbeidere fullført opplæringen.

“Skanska er stolte over å ha utviklet dette kurset sammen med Task. Task har tatt med seg alle faglige innspill, og vært en dyktig pedagogisk rådgiver. Kurset aktiverer brukeren og er rett på sak.”

Solveig Ulsund, prosjektingeniør, Skanska

HMS kurs på nett

Metode / virkemiddel: Målgruppeanalyse, e-læring, film, læringsteknologi